16 Kasım 2013 Cumartesi

Kıdem Tazminatı Muamması

Çalışma hayatı adına gündemi en çok meşgule den konulardan birisi Kıdem Tazminatında yapılması düşünülen değişikliklerdir. Bu değişiklikler  özel sektörde çalışan bütün çalışanları ilgilendirmektedir.


Kıdem Tazminatı nedir ?

Kıdem Tazminatı çalışma ilişkisinin maddede belirtilen hallerden birine bağlı olarak sona ermesi halinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren işten ayrıldığı tarihe kadar geçen her tam yıl için işverence kendisine ödenmesi gereken 30 günlük ücret tutarındaki tazminattır

Kıdem Tazminatı,işçinin iş yeri ile geçerli olan iş sözleşmesinin fesih edilmesi halinde iş veren tarafından İş Kanunu gereğince işçiye vermiş olduğu bir tazminat şeklidir.İstifa eden çalışan kıdem tazminatından yararlanamamaktadır.

Kapalı kapılar ardında işçi sendikaları ve işverenler arasında görüşmeler sürmektedir. Yazının başında da söylediğim gibi bu konu özel sektörde çalışan herkesi ilgilendiriyor fakat bu değişiklikler hakkında kimsenin kafasında net bir bilgi yok. Kıdem Tazminatı konusu uzun zamandır gündemde olan bir konu ancak üzerinde uzlaşıya bir türlü varılamıyor.Kıdem Tazminatı değişiklikleriyle alakalı her gün gazetelerde haber çıkıyor  ancak ortada net bir görüntü yok şimdilik.Ne gibi düzenlemeler yapılacak hangi değişiklikler  getirilecek ? Böyle olunca da ister istemez yanlış bilgiler gündeme gelebiliyor.

Bunlardan birisi Kıdem Tazminatının kaldırılacağı yönünde.Takip edebildiğim kadarıyla kıdem tazminatının kaldırılması gibi bir durum söz konusu değil ancak kıdem tazminatı alma konusunda bir takım değişiklikler yapılacak.İşe yeni girecek olan çalışanlar için ise Kıdem Tazminatı Fonu oluşturulacak.

Şu anki duruma göre 15 yıl sigortalı çalışmış ve 3600 prim gününü doldurmuş olan kişiler kıdem tazminatını almaya hak kazanıyor. Tabi bu şartı taşıyan her çalışan alacak diye bir durum da yok.Yeni düzenlemeyle birlikte yine 15 yıl sigortalı çalışan bir kişi kıdem tazminatına hak kazanıyor ancak tazminatın hepsini alamayabilir.Tazminatın alınması belli şartlara bağlanıyor.

Gazetelerde çıkan haberlere göre bu değişiklikler çalışma hayatına devam eden kişileri çok fazla etkilemiyor zira kazanılmış haklara dokunulmayacağı belirtiliyor.Bu değişikliklerle işe yeni başlayan çalışanlar için Kıdem Tazminatı Fonu oluşturulacak.Ancak eski çalışanlara da tercih hakkı getirilmesi düşünülüyor.Ya eski düzende devam edecekler ya da yeni sisteme geçiş yapacaklar

Bu değişikliklere neden olarak bir çok kişinin hak ettiği Kıdem Tazminatını alamaması gösteriliyor.Gerçekten bir çok kişi bu hakkını alamıyor ancak eğer bu mağduriyet giderilmek isteniyorsa şirketler üzerinde denetimler arttırılmalı ve ödenmemiş kıdem tazminatların ödenmesine yönelik çalışmalar yapılmalı.Yapılması düşünülen değişikliklerle geçmişte hak edilmiş ancak alınamamış tazminatların ödeneceği garantisi verilmiyor.
İllaki bazı düzenlemeler yapılmak isteniyorsa bu değişikliklerinde çalışanlara anlaşılır şekilde anlatılması gerekir ki kimsenin kafasında soru işareti kalmasın.Şu an her kafadan ayrı bir ses çıkıyor.

Yapılacak değişikliklerin üzerinde önemle durulması gerekli çünkü oldukça önemli bir konu ve milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir konu.Geçmişte  hükümet tarafından değişik konularda getirilen bir çok düzenlemenin yap-boz tahtasına döndüğü düşünüldüğünde ileride çok fazla sıkıntı yaşanmaması için bugünden tedbirlerin alınması gerekiyor.Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz aylarda Memur sendikalarıyla hükümet arasında görüşmeler gerçekleştirilmiş ve bu görüşmeler sonucunda memurların maaşları konusunda hak kayıplarına uğradığı ortaya çıkmıştı.Bu durumun bir daha yaşanmaması için bu konuya önem verilmesi gerekmektedir.


İnsan Kaynakları çalışanları olarak bizlerin ise  çok daha dikkatli bir şekilde  takip etmemiz gerekiyor.Hem bizlerin çalışma hayatını etkilediği için hem de şirketlerimizde çalışan personelin çalışma hayatını etkilediği için daha çok önem vermeliyiz ve yakından takip etmeliyiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder